Er zijn verschillende reacties op klankmassage mogelijk. Ieder mens is uniek en daarom is ook de reactie op een klankmassage per persoon (en zelfs per sessie) verschillend. Daarnaast is ook iedere klankmassage elke keer weer een beetje anders.
 

“Ultieme ontspanning”

Een reactie die ik vaak heb gehoord na een klankmassage is dat het als ‘ultieme ontspanning’ voelt. Het gebeurt dan ook regelmatig dat een cliënt zachtjes wegdoezelt tijdens een klankmassage. Dit is een effect dat wij graag zien omdat de klanken dan écht ontvangen worden.
 
Voel je dus vrij om lekker weg te dommelen tijdens een klanksessie. Dit is heel gezond voor je lichaam, omdat het dan in de gelegenheid gesteld wordt herstelprocessen te activeren.
 
Het wil ook nog weleens gebeuren dat je beelden ziet tijdens deze diepe ontspanning. Alsof je wakker droomt; heel bijzonder! De ontspanningsreactie tijdens een klankmassage is zowel van fysieke als van psychische aard.
 
Na afloop van een klankmassage voelen cliënten zich vaak heerlijk ontspannen en verfrist. Ontspannen tijdens een klankmassage geeft nieuwe energie en helpt het lichaam zijn balans te herstellen.
 

Loskomen van emoties

Maar het kan ook zijn dat een klankmassage moeilijke emoties weet te raken. Soms komt er verdriet los, of boosheid. Deze emoties mag je verwelkomen en bewust proberen te ervaren. Een professionele Peter Hess®-klankmasseur zal jou hierin nooit pushen, maar wel de ruimte geven.
 
Als er emoties geraakt worden die jij liever niet wilt voelen, dan zal zich dat mogelijk uiten in weerstand tegen de klankschalen. Mijn advies is om dit vooral aan te geven bij de klankmasseur. Dan kunnen jullie samen beslissen om de klankmassage te stoppen of voort te zetten in aangepaste vorm.
 
Het is nooít de bedoeling dat jij je moet ‘verbijten’ tijdens een behandeling. In dat geval schiet het zijn doel voorbij…
 

Gebruikelijke effecten van de klankmassage

De reader van de Peter Hess®-academie schrijft dat zij op grond van jarenlange ervaringen met deze techniek de volgende algemene effecten kunnen benoemen:
 
– bewerkstelligt diepe ontspanning
– vergemakkelijkt het loslaten
– draagt bij aan gezondheidsbevordering – harmonisering, regeneratie en vitalisering
– ondersteunt en verbetert de lichaamswaarneming
– sterkt het oorspronkelijk vertrouwen van de mens
– sterkt zelfbewustzijn, creativiteit, scheppingskracht en motivatie
 

Zelf een klankmassage ervaven

Het beste advies is natuurlijk om dit zelf te ervaren! Misschien werkt de klankmassage voor jou wel heerlijk ontspannend, of kan het je bijvoorbeeld helpen met het verwerken van een verdriet. Jouw reacties op de klankmassage kunnen per keer ook weer verschillen.
 
Bekend is wel dat ontspanning en overgave steeds makkelijker gaan bij het vaker ondergaan van een klanksessie. Wij noemen dit ‘in resonans met jouzelf komen’.
 
Als deze woorden je aanspreken, boek dan vooral een sessie met een professionele Peter Hess®-klankmasseur bij jou in de buurt! Zoals een klankmassage bij Lifestyle Massage Noordwijk!