Tijdens een klachtgerichte massage wordt er uitgebreid aandacht besteed aan probleemgebieden in het lichaam. Heb jij vaak last van een stijve nek of schouders? Hoofdpijn? Pijn in de onderrug? Kramp in de kuiten? Een tennisarm? Dit zijn allemaal voorbeelden van aandoeningen waarbij massage bevorderlijk voor het herstel kan zijn!
 

Klachtgerichte Massage Noordwijk

 
Klachtgerichte massage richt zich dus specifiek op pijngebieden in het lichaam. Maar een klachtgerichte behandeling is méér dan alleen masseren. Tijdens de behandeling van een klacht zal ik ook kijken naar wát de oorsprong van de klacht kan zijn. Is het een foutje in de houding? Of een overbelasting, die in de toekomst mogelijk voorkomen kan worden? Heeft de huidige klacht relatie tot andere klachten, nu of in het verleden?
 
Je begrijpt, klachtgerichte massage is een serieuze vorm van massagetherapie. Daarvoor heb ik dan ook een tijd doorgeleerd op de HBO-opleiding Massagetherapie van Esoterra in Bilthoven.
Met massage kunnen veel klachten verminderd worden! Het doelgericht en diep los masseren van de spieren is daarvoor vaak een effectieve eerste stap.
 
Voor een serieuze behandeling van een klacht zijn vaak meerdere sessies nodig, zoals ook bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut doorgaans het geval is.
 

Klachtenanalyse, advies & oefeningen

 
Maar alleen de spieren los masseren in het geval van een chronische klacht, dat is helaas uiteindelijk niet voldoende…! Heb je vaak hoofdpijn door een verkeerde houding achter een bureau, bijvoorbeeld? Dan zal de hoofdpijn door massage zeker wel verminderen, maar óók jouw houding zal moeten verbeteren om op de lange duur minder klachten te krijgen.
 
Tijdens een behandeling Klachtgerichte Massage zal ik daarom altijd een goede inschatting van de klacht willen maken. Daarvoor kan het nodig zijn om een korte inspectie van de lichaamshouding uit te voeren. Of om een aantal functietesten af te nemen, waardoor mogelijke bewegingsbeperkingen in het lichaam zichtbaar worden.
 
Uit de massage zelf doe ik natuurlijk ook informatie op. Zoals het voelen van spierknopen of algehele spanning van een spier, plus jouw feedback over wanneer het pijnlijk aanvoelt. Door al deze informatie samen zal ik een goed idee krijgen van welke spieren specifiek zijn aangedaan. Op basis daarvan zal ik dan ook advies meegeven, zoals een rek- of versterkende oefeningen of een aanpassing in de houding.
 
Zelfs een ontspanningsoefening is een mogelijkheid, mochten we merken dat de klachten voortkomen uit het constant aanspannen van de spieren door bijvoorbeeld teveel stress. Bij massagetherapie / klachtgerichte massage kijken we áltijd naar wat de oorsprong van de klacht zou kunnen zijn, om zo het herstel te bevorderen!
 

Voorbeelden van klachten voor klachtgerichte massage

 
Pijnklachten in de nek- en schouders
Algemene spanningsklachten
Pijnklachten in de rug
Hoofdpijn
Chronische whiplash
Frozen shoulder
Kramp in bijvoorbeeld kuiten, bovenbenen of billen
Runner’s knee
Restless Legs
Herstellende zweepslag (na +/- 2 weken)
Muisarm (RSI/CANS)
Tennisarm
Golferselleboog
Verzachting bij klachten door fibromyalgie of reuma

Vragen? Neem dan gerust contact op met massagetherapeut Fieneke van Lifestyle Massage Noordwijk!