Voor mensen met ziekte en/of (chronische) pijn kan massage een waardevolle aanvulling op de behandeling zijn. Massage kan u weer op een positieve manier in contact brengen met uw lichaam. Vaak ook kan massage de pijn wat verzachten en mogelijk zelfs bijdragen aan een (relatief) herstel.
Bent u ziek en wilt u graag een massage proberen? Neem dan vooraf contact op met Fieneke van om te kijken wat zij voor u kan doen!
 

Verzachting van Pijn

Bij chronische ziekte is er vaak sprake van pijnklachten. Wanneer we denken aan ziektes als reuma, artrose of fibromyalgie, dan heeft de patiënt doorgaans dagelijks last van pijnlijke symptomen door de ziekte. Hoewel massage natuurlijk geen genezing kan bieden (was het maar zo…!) kan massage wel een goede afleiding vormen en een positieve bijdrage leveren aan de omgang met en ervaring van de ziekte.
 
Hiervoor zal ik uiteraard zachte massagetechnieken gebruiken. Eén techniek heet pulsing, waarbij het lichaam zachtjes en voor langere tijd wordt geschud. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar deze techniek kan voor diepe ontspanning zorgen zónder kracht uit te hoeven oefenen. Veel mensen vinden het heerlijk!
 
Een andere techniek waaraan gedacht kan worden, is een heel zachte massage met olie waarbij de lymfestromen in het lichaam worden gestimuleerd. Dit heet Manuele Lymfedrainage en kan zeer bevorderlijk werken voor het welzijn van de patiënt.
 
Andere technieken zijn het sensibiliseren van de huid of het geven van een heel ontspannende voetmassage.
 

Massage bij Fibromyalgie

Fibromyalgie is typisch een ziekte waarbij de patiënt met behoorlijke regelmaat pijn ervaart. De oorzaak van fibromyalgie is helaas nog onbekend, waardoor het voor de medisch wetenschappers ook lastig is om een behandeling te vinden. Vaak komen artsen niet veel verder dan het voorschrijven van sterke pijnstillers naar behoefte, zoals Tramadol.
 
Wél wordt er gezegd dat het bij Fibromyalgie belangrijk is om regelmaat en rust in het leven te vinden. Massage kan helpen bij ontspanning, waardoor het wellicht gemakkelijker wordt om goed te slapen. Hierdoor kan de omgang met deze moeilijke, chronische ziekte beter worden. Probeer het eens!
 

Massage bij Kanker

Lange tijd werd er gezegd dat massage bij kanker niet verstandig was, maar daar is de medische wetenschap inmiddels op teruggekomen. Uit onderzoek is gebleken dat massage bij kanker een positieve bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van leven. Over het algemeen geldt voor het menselijk lichaam dat het gebaat is bij een ontspannen geest. Voor kankerpatiënten geldt dit alleen maar meer – hoewel het voor deze mensen tegelijkertijd natuurlijk vaak ook veel moeilijker is om te accepteren…
 
Massage kan helpen om weer een betere omgang met het eigen lichaam te bewerkstelligen. Ook hier zal worden gekozen voor een zachte massage, waarbij aandacht en gevoel de focus van de massage zijn. Recent bestraalde huid zal ik niet kunnen behandelen, maar er zijn verscheidene massagetechnieken waarbij weinig druk uitgeoefend hoeft te worden en die zelfs door de kleding heen gegeven kunnen worden.
 
Misselijkheid door chemotherapie is wel een contra-indicatie. Massage bij kanker is daarom met name een optie tussen de periodes van behandelen in. Eens proberen? Neem contact op met Lifestyle Massage Noordwijk voor meer informatie.